Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Κριτική της Γιώτας Φώτου για "Το κορίτσι του Πέτρου"

Κριτική της Γιώτας Φώτου για "Το κορίτσι του Πέτρου"

Ο Πέτρος είναι ένας έφηβος που ζει μέσα σε μια τυπική ελληνική οικογένεια. Το κορίτσι του Πέτρου, η Αλίσα είναι Πακιστανή που έχει πρόσφατα μεταναστεύσει στην Ελλάδα με την οικογένειά της. Η ιστορία τους δίνεται με τη ματιά της Αλκμήνης της μικρότερης αδερφής του Πέτρου.
Κύριο θέμα η ξενοφοβία που συναντάται στα ελληνικά σχολεία και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, η εύκολη κατηγοριοποίηση των ανθρώπων ανάλογα με το χρώμα και την καταγωγή τους. Η συγγραφέας περνάει αβίαστα μηνύματα περιγράφοντας τη ζωή μέσα στο σπίτι αλλά κυρίως στο σχολείο, τον αγώνα των μεταναστών, τη μοναξιά τους που είναι ίδια με τη μοναξιά πολλών Ελλήνων οι οποίοι ζουν απομονωμένοι μέσα σε πολυπληθείς πόλεις. Μια γκάμα χαρακτήρων απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα που σκιάζεται κάτω από το φόβο του «διαφορετικού». Είναι οι μετανάστες εγκληματίες, κατώτεροι, απειλή για τους πολλούς; Υπάρχουν μετανάστες εγκληματίες; Ποια είναι η στάση που πρέπει να κρατηθεί απέναντί τους;
Η Αργυρώ Μουντάκη βάζει δίπλα στην προσπάθεια του Ταρίκ και της Αλίσα αυτή των υπολοίπων ντόπιων μαθητών, φέρνει στο προσκήνιο τη μετανάστευση των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα όπως επίσης και τη σύγχρονη μετανάστευση αυτών, που προέκυψε μετά την οικονομική κρίση. Ο καιρός έχει γυρίσματα. Η Ελλάδα από χώρα αποστολής μεταναστών έγινε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες χώρα υποδοχής και πάλι σήμερα διώχνει τα παιδιά της. Η κοινωνία ούτως ή άλλως είναι πλέον πολυπολιτισμική και τα μέλη της πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να αποδέχονται ο ένας τον άλλον.
Απέναντι στα προβλήματα και τη ζωή των εφήβων του βιβλίου, ένας άλλος κόσμος με το αρκουδάκι που μιλάει -βγάζοντας στην επιφάνεια τις απόψεις της μικρής Αλκμήνης- και νιώθει επίσης μετανάστης αφού είναι «madeinChina», εξασφαλίζει την «εποπτεία» του θέματος στους μικρότερους αναγνώστες.
Οι πρώτοι έρωτες, η απασχόληση με το διαδίκτυο, οι σχέσεις γονέων και παιδιών, η κατάσταση στα ελληνικά σχολεία, ο σχολικός εκφοβισμός όπως επίσης η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και άλλα πολλά είναι τα παράπλευρα θέματα που τρέχουν μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου που είναι γραμμένο με ανάλαφρο και χιουμοριστικό ύφος εξασφαλίζοντας στον μικρό αναγνώστη πέρα από τον προβληματισμό και την εσωτερική ανασκόπηση, την απόλαυση της ανάγνωσης.
Με δεμένη πλοκή, απλή κατανοητή γλώσσα που αγγίζει τα παιδιά και όμορφες εικόνες η Αργυρώ Μουντάκη έδωσε ένα καλογραμμένο βιβλίο για μεγάλα παιδιά το οποίο μπορούν να διαβάσουν με ενδιαφέρον και οι ενήλικες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου